11.11.13

PILVENREUNALLA- sukan ohje kapeakinttuiselle
Inspiroiduin Muita Ihania- blogissa nähdystä pilvenreunalla-kuviosta jo viime syksynä, mutta vasta nyt sain aikaiseksi neuloa tuota ihanaa kuviota villasukkiin. Ohje on kapeakinttuisille, koska olen itse kehitellyt sukat itselleni. Pohkeeni ympärysmitta sukan yläreunasta: 30cm ja jalkateräni ympärysmitta: 23cm. Ohjetta on helppo leventää lisäämällä silmukoita yhden mallikerran verran. Tämä on ensimmäinen ohjeeni, jos huomaatte jonkun puutteen, ilmoittakaa niin korjaan asian. :)
Hyviä neulontahetkiä!
 PILVENREUNALLA-SUKKA:

Luo numero 3 puikoille vaaleanpunaisella langalla 56s. Jaa silmukat neljälle puikolle, 14s kullekin. Neulo suljettuna neuleena ensin joustinneuletta n. 4cm. Neulo vielä yksi kerros oikeaa ja vähennä tällä kerroksella silmukkamäärä 54 silmukkaan (neulo valitsemassasi kohdassa 2x 2s yhteen).

HUOM! Seuraavassa vaiheessa sinulla on koko ajan kaksi rullaa samanaikaisesti käytössäsi. Muista siis neuloa löysästi: Venytä välillä sukan vartta katsoaksesi, ettei kuvioneule vedä sitä liian tiukaksi. Muista tehdä näin vähän väliä. Muuten sukka ei mahdu kantapään kohdalta jalkaasi!Aloita sitten pilvenreuna-kuvion neulominen. Vaihdetaan puikot numeroon 4. Voit valita sinulle mieluiset värit kuvion tekemiseen. Toista ruutupiirroksen 9s:n mallikertaa. Toista 14krs korkuista mallia yhteensä 4 kertaa, jolloin erivärisiä pilvikuvioita on yhteensä 8kpl. Neulo viimeinen kokonainen pilvenreunakuvio normaalisti. Seuraava pilvenreuna on vain puolikas, se lopetetaan mallikerran 14.sta kerrokseen. Sukan varsi on nyt valmis.

Seuraavaksi tehdään kantapää. Kantapää tehdään samalla värillä, mihin lopetit puolikkaan pilvenreunakuvion.

1. KANTALAPPU: Neulo 1. ja 4. puikon silmukat 1.puikolle. Kantalappuun tulee yhteensä 26s. Joudut tässä ehkä siirtelemään silmukoita puikolta toiselle. Huomioi, että siirrät tasaisesti kummaltakin puolelta ja että 1. ja 4. puikkojen väli "pysyy" samassa kohti. 2. ja 3. puikoille jätetään kummallekin 14s odottamaan.
Neulo 26s:lla oikeaa neuletta 20 kerrosta.

2. KANTAPOHJAN KAVENNUKSET:
-Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes puikolla on jäljellä 9s. Neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen. Käännä työ.
-Neulo nurjaa kerrosta, kunnes puikolla on jäljellä 9s. Neulo kaksi silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
-Neulo oikeaa kerrosta, kunnes puikolla on jäljellä 7s. Neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen. Käännä työ.
-Neulo nurjaa kerrosta, kunnes puikolla on jäljellä 7s. Neulo kaksi silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ.
Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana, eli 10:na. Kun sivusilmukat loppuvat:

3. POIMI SITTEN vapaalle puikolle kantalapun ja 2. puikon välistä 13s. Neulo poimitut silmukat kiertäen (=takareunasta) oikein (kantalapun jatkeeksi samalle puikolle). Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Poimi nyt toisesta reunasta samalla tavalla 13s ja neulo ne vapaalle puikolle kiertäen oikein. Siirrä tälle samalle puikolle lopuksi kantalapulta 5s. Jatka näillä kaikilla 62:lla silmukalla oikeaa neuletta.

4. KIILAKAVENNUKSET: Neulo 1. puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus (=nosta yksi silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja nosta ensimmäinen silmukka neulotun yli). Minä kavensin 7:llä peräkkäisellä kerroksella, eli yhteensä 14s. Koska minulla on niin kapea jalkaterä. :)

Jatka näillä 48:lla s:lla pientä pilvenreunakuviota (6s. mallikerta). Jokaisella puikolla on 12s. Toista 6s mallikertaa niin kauan, kunnes pikkuvarvas alkaa peittyä. Tee kärkikavennus. Minä tein sukkaan leveän nauhakavennuksen: neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2s oikein yhteen + 1s oikein.
Neulo 2. ja 4. puikon alussa 1s oikein + tee ylivetokavennus.

Kavensin seuraavanlaisesti:
kavennus, välikerros, kavennus, kav., väliker., väliker.,  kav., väliker., kav., väliker., kav., kav., kav., kav., kav. Kun työssä on jäljellä 8s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele työ.
Neulo toinen sukka samoin.
///J

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta! Itsekin kapeakinttuisena tahdoin nämä sukat, mutta amatöörinä en ihan hallitse vielä näitä "omia mallauksia" ;) Tällä ohjeella sukista tuli vallan passelit, kiitos!

Janni kirjoitti...

Kiva kuulla että onnistui! :)

Vilttitossu // http://carouselia.blogspot.fi/ kirjoitti...

Aivan superihanat villasukat!! Vitsi kun osaisin tehdä kantapään, niin olisin jo lankahyllyllä valikoimassa lankoja!! :)

Janni kirjoitti...

Kiitos! :) Kantapää on kyllä hankala, kun ensimmäistä kertaa teki. Kannattaa harjoitella, niin saa lämmintä varpaille. :)

Vilttitossu // http://carouselia.blogspot.fi/ kirjoitti...

Mitä lankaa sä käytitkään näihin? Vertasin esim. tuohon 7-veljestä malliin, niin siinä 56 aloitussilmukalla sais koon 46 sukat.. Ja mulle riittäs 38 :D Eli oliko sulla ohuempi lanka?

Janni kirjoitti...

Käytin 7-veljestä lankaa. Sukan kokoon (eli pituuteen) ei vaikuta silmukoiden määrä, vaan se montako kerrosta teet. Eli voit lopettaa neulomisen sitten, kun oma pikkuvarpaasi peittyy ja aloittaa kärkikavennukset. :-)

Vilttitossu // http://carouselia.blogspot.fi/ kirjoitti...

En tarkoita sukan pituutta, vaan sukan ympärysmittaa. Eli sitä kun tuossa esim. Novitan ohjeessa (http://www.novita.fi/public/File/sukkaohje.pdf) käsketään luomaan noin paljon silmukoita, jos aikoo tehdä miesten sukan. Mutta ehkä se on eri asia kun tekemäsi sukka on noin pitkävartinen. Täällä alkaa sukat olla valmiina, tein itse 45 silmukalla. Kiitos ohjeesta, muuten oli hyvä ja selkeä, mutta kantapäätä en aivan ymmärtänyt. Kuvan perusteella kuvittelisin, että sinullakin on tuossa vahvistettu kantapää niinkuin tuossa Novitan linkkaamassani ohjeessa, mutta ohjeesi (Neulo 26s:lla oikeaa neuletta 20 kerrosta) perusteella en sitä kohtaa itse osannut tehdä, voi johtua siitäkin, että nää on mun ekat sukat :))

Janni kirjoitti...

Ahaa. No mutta hyvä jos valmistuu. :) Tein tosiaan tuon varren joustinneuleen numeron 3 puikoilla ja oma käsialani on melko tiukkaa, siksi niin monta silmukkaa. :) Tämä on ensimmäinen kirjoitettu ohjeeni, voi hyvin olla että sieltä löytyy joitakin puutteita. Itse olen neulonut 12 vuotta aina vähän soveltaen ja ohjeen tekeminen oli jokseenkin haastavaa. :-)